Batterier till hörapparat - Frågor och svar

Hur vet jag vilket hörapparatsbatteri jag ska ha till min hörapparat?
Alla hörapparatsbatterier har en unik siffra och färgkod (exempel modell 13, färgkod orange). Om du inte är säker på vilken modell du ska ha på ditt batteri kan du antingen kolla på någon gammal förpackning efter någon av dessa parametrar eller ringa till din Audionom så hjälper dom dig att hitta rätt.

Varför ska man köpa kvicksilverfria hörapparatsbatterier? 
Det är miljövänligt!
Teknologin för utveckling av batterier till hörapparat går framåt hela tiden och fokus ligger, förutom hållbarhet och livslängd på batterierna - på miljön. Genom att använda ett kvicksilverfritt batteri är du med och värnar om kampen för miljön!

Håller kvicksilverfria batterier lika länge som ett "vanligt" hörapparatsbatteri? 
Ja. Teknologin i batteriet är densamma och det kommer hålla precis samma livslängd.

Varför sitter det en tejpbit på baksidan av hörapparatsbatteriet?
"Tejpbiten" förhindrar batteriet från att aktiveras innan det är dags för användning. När man avlägsnar den öppnas lufthålen och batteriet aktiveras. För bästa möjliga drifttid ska du låta batteriet luftas i några minuter (cirka 2-5 minuter) innan du stänger igen luckan till din hörapparat, efter att ha avlägsnat tejpen.

Hur länge kan jag förvara batterierna till min hörapparat innan dom går ut i datum?
Våra hörapparatsbatterier har en hållbarhet på ca 3-5 år. Många väljer därför att köpa en halv- eller helårsförbrukning i stöten för att försäkra sig om att alltid ha batterier hemma. Vi får in nya leveranser varannan vecka, så hörbatterierna du köper av oss är alltid helt färska.

Hur ska jag förvara hörapparatsbatterier?
Batterierna ska förvaras i rumstemperatur, men gärna lite mörkt. En byrålåda är perfekt! Se till att inte ha batterierna i närheten av nycklar eller magnetkort. Då finns det risk att batterierna avmagnetiseras och blir kortslutna.
Många frågar om man ska förvara batterierna i kylskåp, men det ska du alltså inte göra.

Vad är det för olika storlekar på batterierna till hörapparater? Kan jag välja en annan storlek till min hörapparat?
Det finns bara en modell som är kompatibel till din hörapparat. Om du är osäker på vilken modell det är kan du kontakta din hörcentral eller audionom - dom håller koll!
Varje modell av hörapparatsbatteri har en unik sifferkombination samt färgkod.
10/A10 - Gul.
312/A312 - Brun
13/A13 - Orange
675/A675 - Blå
675P/A675P cochlear implantat - Ljusblå

Hur lång drifftid får jag ut av ett hörapparatsbatteri?
Drifftiden på ett batteri till hörapparat är väldigt individuell beroende på vad du har för hörapparat, samt inställningarna på den. Har du en hörapparat med hög ljudinställning drar den mer ström av hörapparatsbatteriet. Om du har två hörapparater som är trådlöst kopplade till varandra kan också detta dra lite mer av hörapparatsbatterierna. Med det sagt finns det ungefärliga riktlinjer för hur länge batteriet håller i apparaten, på modell 13 / A13 brukar man säga 7-10 dagar medan det lite mindre batteriet 312 / A312 håller i cirka 5-7 dagar.


Hur levererar ni?
Hörapparatsbatterier skickas direkt hem i brevlådan (du behöver alltså inte gå till något uthämtningsställe) med en fraktkostnad på 19:-. 


När levererar ni?
Varje vardag skickar vi de beställningar som har kommit in till oss. Beställer du på lördag, söndag, eller en helgdag skickas din produkt påföljande vardag. Leveranstiden är 1-3 arbetsdagar. 


Leverans till annan adress än min folkbokförda?
Vill du ha ditt hörapparatsbatteri till annan adress går det bra. Du måste dock ange den adress dit där du är folkbokförd när du slutför ditt köp. Den adressen kommer också att stå på din faktura. Du trycker sedan på på gröna knappen "Skicka beställning". Omedelbart får du då ett mail av vår server till den e-mail adress du angett. Skicka tillbaka det mailet till oss genom att trycka på "svara" i ditt mailprogram, och skriv där vilken adress du vill ha hörapparatsbatterierna skickade till. OBS! Du måste omgående när du får mailet av vår server, annars kanske vi hinner posta hörapparatsbatterierna till dig, vi levererar försändelser till posten flera gånger om dagen!


Hur lång tid tar leveransen?
1-3 vardagar. Alla modeller och fabrikat av hörapparatsbatterier finns på lager i Gävle.


Jag har inte fått batterierna till min hörapparat ännu, vad har gått fel?
Det är ovanligt att du inte har dia hörapparatsbatterier inom 2 dagar, men det händer ibland! Anledningarna kan vara flera. Det vanligaste är att posten missar i sorteringen, eftersom vissa tjockare brev hanteras manuellt på postens sorteringsterminaler. Då kommer brevet efter någon extra dags fördröjning.

Adressen kan vara oklar, det kan också vara vikarier i brevbäringen som inte känner de boende lika väl som ordinarie brevbärare. I det fallet kommer hörapparatsbatterierna tillbaka till oss om någon dag och vi kontaktar dig för att kontrollera adressen.

Du behöver inte vara orolig för att din produkt inte är skickad vi lämnar aldrig någon post till nästa dag!

Hur beställer man hos er som företag?

Flera kommuner och HRF-föreningar handlar sina hörapparatsbatterier hos oss. Om du vill lägga en beställning som är av det lite större laget är det bäst att kontakta oss via mail eller telefon, så hjälper vi dig att lägga beställningen. Det går också bra att beställa via hemsidan och välja alternativ nummer 2 på "Betalning" I kassan (Företagskund). Du behöver ett giltigt organisationsnummer.

Fakta. Så här fungerar en hörapparat:


 - Mikrofonen fångar upp ljudet. 
 - Ljudet omvandlas till elektriska signaler.
 - Signalerna bearbetas av en liten microdator i hörapparaten som kan lyfta fram vissa ljud och förminska andra.
 - Den bearbetade signalen skickas till en förstärkarenhet i apparaten.
 - Därefter skickas den förstärkta, bearbetade signalen vidare till högtalaren.
 - Högtalaren omvandlar den elektriska signalen till ljud, som träffar trumhinnan.

En Hörapparat är ljudförstärkare som användes i örat för att förstärka ljudet från omgivningen. Apparaten kan dock inte återskapa den förlorade hörseln, den förstärker enbart omgivningens ljud. Den förlorade hörseln blir därför inte perfekt även om man använder en hörapparat. Man bör tänka på att regelbundet använda sin hörapparat. Man tränar då upp förmågan att använda den, och efter ett par veckor brukar det fungera bra. Apparaten kräver ström för att fungera vilket den får av hörapparatsbatterier specialanpassade för att passa i hörapparaten. Batterierna till hörapparaten håller cirka en vecka innan dom behöver bytas ut.
Det finns olika typer av hörselnedsättningar. Därför kan vissa personer få stor hjälp av en hörapparat, medan andra blir besvikna på funktionen. Allt beroende på vilken typ av hörselnedsättning en person har.

Vanligast är att nervsignalerna från örat inte kommer fram till hjärnans hörselcenter på ett korrekt sätt. Oftast är det i så fall frågan om en skada i personens inneröra. Den vanligaste anledningen är att man blivit äldre, så kallad åldersnedsättning, men det kan också bero på en skada av högt ljud. Till exempel skott vid skytte utan hörselskydd. Tänk därför alltid på att använda hörselskydd när du riskerar att utsätta dig för höga ljud. Påverkan som skadar kan antingen pågått under lång tid, eller kort och kraftigt ljud, som just skador av skytte utan hörselskydd.
Om man har hörselnedsättningar av dessa typer kan man förbättra sin hörsel med en hörapparat, men när det finns skador i innerörat går det inte att höra vissa ljud tydligt ens med hörapparat och färska hörapparatsbatterier.

Hörapparaterna hjälper därför mer eller mindre bra beroende på vilken anledning det är till hörselskadan.
Hörselnedsättningen kan också ha uppkommit i hörselgången, i trumhinnan eller, hörselbenen. Innerörat är då ofta fullt normalt, men örat har förlorat sin förmåga att leda ljud. Detta kallas för ledningshinder. Då har man ofta stor hjälp av en hörapparat.
Modell av hörapparat man bör använda beror dels på vilken hörselnedsättning / hörselskada man har, men även hur hörselgången ser ut. Men man måste även kunna hantera hörapparaten, byta hörapparatsbatterier tex varför syn och rörelseförmåga också kan vara avgörande för vilken hörapparat man använder.

Har man en apparat men nedsatt hörsel på båda öronen kan det vara svårt att uppfatta var ljuden kommer ifrån, men om man använder hörapparater till båda öronen får man bättre  uppfattning vilket håll ljuden kommer ifrån.
Det finns olika typer av hörapparater på marknaden.  Huvudsakligen två typer. En typ sitter bakom örat, och andra modeller i örat. I regel är apparaterna små och syns ofta inte vid första anblicken varför det kan vara svårt att märka om någon har en hörapparat.
Har man en lätt eller måttlig hörselnedsättning brukar man kunna ha vilken typ av apparat som helst. Valet handlar då om annat, som vilka extra funktioner som behövs.
Även om man har tinnitus kan man faktiskt få hjälp av en hörapparat, besvären brukar minska.
Hörapparater fungerar som en liten dator och innehåller mikrofon, förstärkare och högtalare. Mikrofonen fångar upp ljudet som behandlas i datorn, som sedan skickar det av datorn behandlade ljudet till högtalaren.
Mikrofonen är normalt känslig för ljud från olika riktningar. Den kan även ha en mikrofon som enbart tar upp ljud från en riktning, en så kallad riktningsmikrofon. Dessa har fördelen att dom kan minska buller som kommer från andra håll. Lite som en gammal ”tratt” som man höll framför örat och riktade mot ljudkällan.
I hörapparaten finns alltså en liten mikrodator, denna har olika program, och anpassar sig automatiskt efter omgivningens förutsättningar. Den kan även förstärka vissa frekvenser av ljud mer än andra för att passa en viss persons hörselnedsättning. På så vis kan den anpassas individuellt efter till exempel en person som har svårt att höra tal, eller diskantljud. På så vis kan den även sortera bort störande bakgrundsljud. Hörapparatens dator kan programmeras så att den slås av vid för starka ljud för att sedan omedelbart slås på igen. Hörapparater även funktioner som minskar det tjutande ljud som hörapparater kan ge ifrån sig. Det är en rundgång som uppstår när det förstärkta ljudet inne i hörselgången når ut till mikrofonen igen. I regel kan man även välja mellan att ställa in ljudstyrkan manuellt eller om den ska justeras automatiskt utifrån ljudmiljön.
Alla dessa funktioner är strömkrävande och ställer större krav på att batteriet skall klare tex höga strömtoppar i hörapparaten. Dessutom drar apparater med många funktioner mer ström.
På sjukhusets Hörcentral programmerar audionomen hörapparaterna utifrån användarens önskemål och behov. Vill man inte att hörapparaten anpassar sig automatiskt till omgivningen kan man själv justera den för den volym man är i behov av.
Nedsatt hörsel kan innebära olika typer av svårigheter. Till exempel kan man ha nedsatt förmåga att höra vissa frekvenser. Vid hörselnedsättningar som beror på att man blir äldre försvinner oftast de ljusa ljuden först, de så kallade diskantljuden eller högfrekventa ljuden.
Man har också oftast svårare att höra svaga ljud men kan höra starka ljud. Det är svårare att höra de olika delarna i sammansatta ljud som i vanligt tal. Man har också svårare att uppfatta varifrån ett ljud kommer.
Hörapparaten ska kompensera allt detta, och ställs därför in på olika sätt för olika användare. Slutliga inställningen blir i regel en kompromiss mellan olika önskemål, till exempel att uppfatta tal så bra som möjligt samt att ljudet inte ska vara för högt. Inställningen påverkar strömkonsumtionen varför hörapparatsbatterier kan räcka olika länge i hörapparater av samma modell.
Inställningen av hörapparaten görs av en audionom på hörcentralen. Audionomen är specialist på utprovning av hörapparater.
Har hörapparaten en så kallad telespole kan även fungera som mottagare till hörslinga, även kallad teleslinga, om man är i ett rum med hörslinga, som tex offentliga lokaler. Talarens mikrofon är då kopplad till högtalare samt en utrustning som via en slinga i rummet sänder magnetiska vågor till hörapparaterna. Talaren hörs då i hörapparaterna och man slipper störande ljud i omgivningen.
Telespolen fungerar även till olika tekniska hjälpmedel som telefon, TV, radio, musikanläggningar och olika andra kommunikationsutrustningar, etc. Dom flesta hörapparater har en omkopplare så man kan välja mellan vanlig lyssning och inkoppling via telespolen.

Många hörapparater kan även kopplas trådlöst via ett tillbehör som kallas streamer till mobiltelefoner, datorer, tv, etc. Detta sker via bluetooth teknik.
Vanligast är apparater som sitter bakom örat. I denna typ av hörapparat ryms de många olika extra funktioner som hörapparater har nu för tiden, som telespole. Programomkopplare och volymkontroll finns också på apparaten. Dessa funktioner påverkar också driftstiden på batterierna till hörapparaten.Hörapparaten får plats bakom örat även för dig som använder glasögon. En hörapparat av denna typ brukar det vara bäst om man har en måttlig hörselnedsättäning.
Så här fungerar det: Ljudet leds från hörapparaten in i hörselgången genom en slang. Det finns flera varianter av denna typ av hörapparat. Slangen slutar i en gjuten plugg av plast som sitter i örat, som sluter tätt så att inte ljudet sprider sig utanför örat. Hörapparatens mikrofon är nära hörselgången, och kommer ljud ut finns risk för sk ”rundgång”. Då tjuter det i hörapparaten. Moderna hörapparater har dock teknik som minimerar rundgång. Ju kraftigare förstärkning man har i sin hörapparat desto större risk för rundgång, samt desto snabbare tar batterierna till hörapparaten slut.
Man kan uppleva en känsla av ”Lock för örat” ibland på grund av den plastdel som sitter i örat. Framförallt om man har hörapparater till båda öronen. Upplever du att det känns instängt, är det viktigt att berätta detta för personalen på hörcentralen där man fick sin hörapparat utprovad. I regel kan detta justeras och apparaten blir därmed bekvämare. Till exempel kan ventilationen i insatsen i örat förbättras.
Har man inte hörapparat hjälper ytterörat normalt till att uppfatta varifrån ljud kommer. Mikrofonen som på hörapparaten sitter ovanpå eller bakom ytterörat kan inte lokalisera ljudet som örat kan.  När det sitter en propp från hörapparaten i örat, täpper den till ingången till örat och man förlorar man en del av förmågan att lokalisera ljudets riktning. Har man fortfarande delvis hörsel kvar, är det att föredra hörapparater som lämnar en öppning till örat. Man kan då uppfatta ljud som örat hör medan man samtidigt får de andra ljuden förstärkta av hörapparaten. Dessutom blir ljudet mer naturligt och känslan av instängdhet minskar.

Vissa typer av hörapparater leder ljudet in i örat med en liten sladd i stället för slang. I dessa apparater går sladden till en liten högtalare som är sitter i örats hörselgång. Hörapparaten ser likadan som den andra modellen, men den kan ha öppen eller anpassat gjuten insats. Den  här typen passar om man har en mindre hörselnedsättning.
Apparater i hörselgången är så små att dom får plats inne i hörselgångens mynning. Hörapparaten ryms i ett personligt tillverkat hölje som man kan se i ytterörat. Den här typen av apparat passar inte så bra vid kraftigare hörselnedsättningar. I dessa fall behöver man mer ljudförstärkning än dessa apparater klarar av, detta ökar också risken för rundgång.
apparater som sitter i örat innehåller i regel inte så mycke funktioner som hörapparater som sitter bakom örat.  De är dock mindre och mer diskreta. I regel saknas möjlighet till hörslinga.
Vad gäller apparater som placeras i örat finns flera olika modeller. En del lämnar hörselgången  fri. Andra sätter igen den. Fördelen med de apparater som lämnar hörselgången fri är att örat kan använda sig av sin naturliga hörsel som finns kvar. 
Ibland kan det behövas en ventilationskanal i apparaten för att undvika att fukt stängs in och tryck skapas i hörselgången. Men även för att motverka att ljud stängs inne. Till exempel egna ljud som skapas när man pratar eller sväljer. Risken är också större att vax sätter igen högtalaren i dessa apparater. Därför finns vaxskydd. De behöver också rengöras ofta.

Man kan ibland behöva få en hörapparat inopererad. Dessa modeller kräver så kallade cochlea implantat batterier. En så kallad benledningshörapparat kan behöva opereras in om det inte fungerar för personen med en hörapparat i hörselgången. Denna hörapparat monteras fast vid en skruv som opereras in i skallbenet eller i vissa fall via en magnet. De apparaterna fungerar som en vibrator som skickar vibrationer via benet bakom öroat till snäckan i innerörat.

Klicka här för att komma till Hörapparatsbatteributiken

Bastubutiken.se


Kundtjänst

Adress
Hörapparatsbatterier.com
Kryddstigen 20B
802 92 Gävle

Telefon
026-18 60 30

E-postadress
info@accessoryline.se

Fler kontaktuppgifter

Svensk Distanshandel

Säkra betalningar

Leverans

Leverans tar 1 - 3 arbetsdagar.
Företag - Leverans till angiven adress.
Privatperson - SMS eller mail om utlämningsplats.